Roboh Rumah Lama & Bina Rumah Baru, Ini Hasil Renovasi & Deko Rumah Kampung

Proses pembinaan rumah adalah saat-saat yang sukar dan penuh mencabar. Namun, demi keselesaan ahli keluarga, semua itu sanggup ditempuhi. Itulah yang dilakukan oleh suami Faridah Jaafar yang bertindak merobohkan rumah kampung lama mereka dan membina semula rumah yang baru. Dibina atas tanah sendiri, rumah ini dirobohkan secara beransur-ansur bermula dengan bahagian hadapan pada 4 tahun lepas kemudian bahagian tengah dan dapur pada 2 tahun kemudian. Kos keseluruhan renovasi ini adalah RM 500K lebih termasuk barangan rumah, yang baru hanya set meja makan manakala yang lain dikekalkan.

Mari lihat perkongsian ruang tamu, ruang tengah dan ruang dapur hasil renovasi dan deko rumah kampung oleh suaminya yang telah bersusah-payah membina sebuah ‘rumahku syurgaku’ demi keluarga kecilnya yang tercinta.

SEBELUM

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

SELEPAS

VIEW IN GALLERY

Rumah ini mempunyai 6 buah bilik tidur dan 3 buah bilik air.

VIEW IN GALLERY

3 tingkap memanjang dipasang cermin tinted dari Mr. DIY. Spray dahulu cermin dengan air dan sedikit sabun sebelum menampal.

VIEW IN GALLERY

Sofa lama yang ditukar kulitnya sahaja.

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

VIEW IN GALLERY

Ukuran keluasan dapur adalah 30 x 20 dengan cat dinding berwarna beige.

VIEW IN GALLERY

Nak membina rumah yang baru ini memerlukan kesabaran dan ketahanan fizikal dan mental. Namun pada akhirnya, segala rintangan itu berjaya dilalui. Memang layak menjadi inspirasi kepada orang lain.

Kredit: Faridah Jaafar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *