Category: DIY

DIY Malaysia – Diy ” do it yourself” kini semakin popular di Malaysia. Kreatif dan inovatif menjadi tunjang kepada hiasan dalaman terutama sekali apabila ingin mengurangkan kos.

DIY Mini Bar Guna Barang-Barang IKEA. Simple Dan Cantik!

Permalink to DIY Mini Bar Guna Barang-Barang IKEA. Simple Dan Cantik!
Ada sesiapa yang teringin atau mengidamkan sebuah mini bar seperti yang selalu kita lihat dalam cerita-cerita orang Barat? Bukan sahaja konsepnya yang simple, ia juga dijadikan tempat berbual santai bersama keluarga atau teman-teman rapat. Untuk mereka yang berminat tetapi mengalami kekangan bajet untuk membeli sebuah mini bar, anda boleh DIY sendiri mini bar dengan menggunakan

DIY Wall Decor Menggunakan Pinggan. Bertambah Seri Rumah!

Permalink to DIY Wall Decor Menggunakan Pinggan. Bertambah Seri Rumah!
Nak menghias rumah ni tidak semestinya memerlukan barang-barang deko yang mahal. Jika boleh DIY sendiri lebih baik malah lebih jimat. Banyak contoh-contoh dan idea DIY untuk deko rumah di Internet yang boleh kita ambil. Sebagai contohnya, DIY wall decor yang dikongsikan oleh Norpadilah Binti Afandi dalam FB group ‘Kami Suka Deko Deko’ ini sangat menarik

Feature Wall Ala-Ala Wainscoting Guna Bajet RM 50?

Permalink to Feature Wall Ala-Ala Wainscoting Guna Bajet RM 50?
Percaya atau tidak, ini lah yang telah dilakukan oleh saudara Shafeq Bada yang menghasilkan sebuah feature wall bercorak wainscoting pada dinding ruang tamu rumahnya dengan hanya menggunakan bajet sebanyak RM 50 sahaja! Asalnya dia mahu menghias dinding yang kosong itu dengan frame namun, memikirkan kos yang agak mahal, dia beralih kepada hiasan wainscoting tetapi dengan

Nak Deko Rumah Paling Bajet, DIY Je Macam Pasangan Ini

Permalink to Nak Deko Rumah Paling Bajet, DIY Je Macam Pasangan Ini
Siapa yang suka DIY atau mempunyai bakat dalam DIY ni boleh gunakan bakat anda untuk mendeko rumah kerana ia hanya menggunakan bajet yang sangat rendah. Barang-barang DIY juga hanya didapati dari kedai-kedai seperti kedai RM 2 dan Mr. DIY. Pasangan suami isteri di Facebook ini telah pun berkongsi hasil deko rumah mereka yang kebanyakannya hanya

Idea Buat Wainscoting Murah Guna Modal Kurang RM 500

Permalink to Idea Buat Wainscoting Murah Guna Modal Kurang RM 500
Kebanyakan daripada kita pasti akan memilih cara yang lebih jimat untuk mendekorasi rumah, melainkan orang yang betul-betul berkemampuan. Tapi tidak mengapa, walaupun dengan belanja yang sedikit, jika pandai dalam menghias, tetap akan kelihatan cantik juga. Begitu juga dengan hiasan pada dinding. Kali ini, seorang wanita iaitu Nur Diyanah Salim telah berkongsi cara membuat wainscoting pada

DIY ‘Wall Organizer’ & Botol Kaca Hiasan Guna Barang Sedia Ada Je

Permalink to DIY ‘Wall Organizer’ & Botol Kaca Hiasan Guna Barang Sedia Ada Je
Dekorasi rumah yang menggunakan barang terpakai ni tak sama kalahnya dengan menggunakan barang yang baru. Itu menunjukkan kreativiti tuan rumah yang bijak menggunakan barang-barang tersebut. Sama juga dengan Rozita Che Hassan yang memilih barang terpakai untuk hiasan rumahnya. Ditambah dengan aksesori dari Mr. DIY, Puan Rozita telah menghasilkan ‘wall hanging organizer’ dan botol kaca untuk

Jemu Dengan Sarung Wingchair Yang Sama? Cuba Idea DIY Ini

Permalink to Jemu Dengan Sarung Wingchair Yang Sama? Cuba Idea DIY Ini
Sarung kerusi atau sofa dah bertukar kusam? Kadang-kadang kalau basuh pun warnanya pasti tak sama sewaktu awal-awal guna dulu. Buat anda yang menghadapi masalah ini, selain daripada membeli sarung yang baru, apa kata cuba idea DIY ini yang dikongsikan oleh pengguna Facebook yang menggunakan nama Aurora Homedeco yang menunjukkan cara membuat sarung baru pada wingchair.

‘Mengidam’ Frame Harga Beribu, DIY Sendiri Je Guna Modal RM 60

Permalink to ‘Mengidam’ Frame Harga Beribu, DIY Sendiri Je Guna Modal RM 60
Kadang-kadang, apa yang kita inginkan tak semuanya kita boleh dapat. Mungkin perlu mengambil masa yang lama tetapi bila hati sudah mendesak, sukar untuk menunggu lama-lama. Dilema ini yang dirasai oleh seorang wanita ini iaitu Norul Hayati yang ‘mengidam’kan sebuah frame dinding yang menjadi perhatian para peminat deko. Frame yang menjadi viral kerana seni rekanya yang

Idea Gubahan Bunga Orkid Sebagai Hiasan Rumah

Permalink to Idea Gubahan Bunga Orkid Sebagai Hiasan Rumah
Tidak semestinya untuk mencantikkan sudut rumah, kita perlu membeli berpasu-pasu bunga yang harganya agak mahal. Kita juga boleh melakukannya dengan cara sendiri yang lebih mudah dan murah iaitu menggubah sendiri bunga untuk dijadikan hiasan rumah. Seorang blogger dengan nama Anajingga telah berkongsi idea gubahannya menggunakan bunga orkid dengan kos dalam RM 100 lebih sahaja. Bahan-bahan

DIY Pokok Pisang Hiasan Guna Barang RM 2 Je

Permalink to DIY Pokok Pisang Hiasan Guna Barang RM 2 Je
Para surirumah tidak perlu lagi bersusah payah mengeluarkan belanja yang lebih untuk membeli pokok untuk diletakkan di dalam rumah kerana terdapat cara lain yang lebih mudah dan jimat. Dengan hanya menggunakan barangan daripada kedai RM 2, anda boleh DIY sendiri pokok hiasan menggunakan daun pokok pisang. Anda boleh melihat contoh cara-cara yang dilakukan oleh seorang

DIY Hiasan Bunga Daripada Sabun. Berseni Sungguh!

Permalink to DIY Hiasan Bunga Daripada Sabun. Berseni Sungguh!
Sesetengah orang memang mempunyai bakat seni yang membuatkan kita berasa cemburu melihatnya. Apatah lagi jika bakat itu melibatkan kerja-kerja hiasan dalam rumah. Tak perlu nak upah atau suruh orang luar buatkan. Seperti seorang wanita ini iaitu Izz SyilaZaini yang berkongsi hasil tangannya di laman Facebook yang pasti membuatkan kita berasa kagum. Apa yang dilakukannya? Dia

Guna Cermin Kedai RM 2.10 Je Letak Kat Dinding Rumah

Permalink to Guna Cermin Kedai RM 2.10 Je Letak Kat Dinding Rumah
Satu lagi barang dari kedai RM 2.10 yang mempunyai kegunaan yang memberi impak pada ruang rumah. Ini telah dilakukan oleh seorang wanita yang menggunakan nama ‘Teena Azwa’ di Facebook. Hasil kunjungan ke kedai itu, dia mendapatkan 18 keping cermin bertujuan sebagai penambah seri dekorasi untuk rumahnya. Dia mengubahsuai cermin-cermin itu untuk dijadikan ala-ala ‘diamond mirror’