Tips Memasang Vinyl Flooring (Self-Adhesive) Dalam Rumah Secara DIY

Pemasangan lantai vinyl ni nampak mudah kan. Namun untuk yang mementingkan ketelitian dan kekemasan, terdapat cara untuk memasangnya dengan betul. Disebabkan itu, kami berkongsi tips untuk memasang vinyl flooring (self-adhesive) dalam rumah secara DIY oleh Ashura AT.

Cara pasang vinyl floor.

Berdasarkan pembacaan dari pelbagai sumber dan melihat hasil pemasangan vinyl orang lain, dia datang dengan beberapa tips memasang vinyl flooring.

Setakat ini, vinyl yang dipasangnya masih berkeadaan elok walaupun terkena hujan (sebelum memasang tingkap). Nak menanggalkannya juga menggunakan scrapper dan mudah untuk menggantikan dengan vinyl lain. Jom baca tips-tips penting cara pasang lantai vinyl di bawah ini.

VIEW IN GALLERY

1. Kedudukan vinyl dipasang selari dengan tingkap yang sumber pencahayaannya lebih banyak masuk untuk mendapatkan efek rumah yang lebih luas (warna vinyl dan warna dinding juga memainkan peranan)

VIEW IN GALLERY

2. Pemasangan lantai vinyl dalam 3 posisi berbeza untuk mendapatkan efek lantai yang lebih cantik (rujuk gambar di atas).

Terdapat juga yang memasangnya dalam 2 posisi, terpulang pada kehendak masing-masing. Asalkan bukan 1 posisi sahaja, ia salah dan tak nampak lawa.

VIEW IN GALLERY

3. Semua lapik gam dibuka dahulu, baru dipasang. Nanti mudah untuk melekatkan dan merapatkan sesama vinyl. Sekiranya dibuka separuh, nanti vinyl yang separuhnya sudah dipasang akan ‘terlari’ disebabkan perlu ada kekuatan untuk menarik lapik tersebut

VIEW IN GALLERY

4. Pastikan dipasang dengan rapat tanpa ada sebarang ruang. Sekiranya air tertumpah, ia tidak mengalir masuk ke dalam celah lubang dan merosakkan vinyl (tips untuk rumah bertingkat, dan lantai mereka sudah mempunyai jubin, jadi tidak ada isu mengembang)

VIEW IN GALLERY

5. Potong menggunakan cutter kerana lebih mudah. Kemudian, pasang skirting untuk melindungi cacat-cela di hujung-hujungnya. Sekiranya terdapat gam vinyl yang terkeluar, cantikkan semula dengan lap menggunakan kain dan thinner

Semoga perkongsian ringkas tentang cara pasang vinyl floor ini memberi manfaat kepada anda.

Kredit: Ashura AT

Scroll to Top