Tag: tips bajet murah

Feature Wall Ala-Ala Wainscoting Guna Bajet RM 50?

Permalink to Feature Wall Ala-Ala Wainscoting Guna Bajet RM 50?
Percaya atau tidak, ini lah yang telah dilakukan oleh saudara Shafeq Bada yang menghasilkan sebuah feature wall bercorak wainscoting pada dinding ruang tamu rumahnya dengan hanya menggunakan bajet sebanyak RM 50 sahaja! Asalnya dia mahu menghias dinding yang kosong itu dengan frame namun, memikirkan kos yang agak mahal, dia beralih kepada hiasan wainscoting tetapi dengan

Idea Buat Wainscoting Murah Guna Modal Kurang RM 500

Permalink to Idea Buat Wainscoting Murah Guna Modal Kurang RM 500
Kebanyakan daripada kita pasti akan memilih cara yang lebih jimat untuk mendekorasi rumah, melainkan orang yang betul-betul berkemampuan. Tapi tidak mengapa, walaupun dengan belanja yang sedikit, jika pandai dalam menghias, tetap akan kelihatan cantik juga. Begitu juga dengan hiasan pada dinding. Kali ini, seorang wanita iaitu Nur Diyanah Salim telah berkongsi cara membuat wainscoting pada

Ubahsuai Dapur Guna Bajet RM 200 Pakai Barang Kedai Murah Je

Permalink to Ubahsuai Dapur Guna Bajet RM 200 Pakai Barang Kedai Murah Je
Sesetengah rumah mempunyai keluasan yang kecil jadi ruang dalam rumah pun menjadi terhad. Terdapat juga rumah yang tidak mempunyai dapur, seperti rumah seorang wanita ini yang dikenali dengan nama Mcyah Joanjett dari Facebook. Dia terpaksa membuat sendiri ruang dapur menggunakan sebuah bilik kosong. Daripada itu, dia mengubahsuai dapur tersebut supaya lebih cantik dan kemas serta

Ubahsuai Mudah dan Jimat Bilik Air Guna Bajet Kurang RM 300

Permalink to Ubahsuai Mudah dan Jimat Bilik Air Guna Bajet Kurang RM 300
Bilik air kotor? Warna asal tak cantik? Walaupun sudah dicuci dan disental berkali-kali, bilik air tetap nampak tak bersih? Kalau nak renovate sudah pasti memakan kos yang tinggi. Jadi, cara yang mudah dan jimat ada disediakan dalam perkongsian ini. Ubahsuai bilik air cara mudah, jimat kos dan cepat ini juga dilakukan oleh Suriati Zamri yang

‘Mengidam’ Frame Harga Beribu, DIY Sendiri Je Guna Modal RM 60

Permalink to ‘Mengidam’ Frame Harga Beribu, DIY Sendiri Je Guna Modal RM 60
Kadang-kadang, apa yang kita inginkan tak semuanya kita boleh dapat. Mungkin perlu mengambil masa yang lama tetapi bila hati sudah mendesak, sukar untuk menunggu lama-lama. Dilema ini yang dirasai oleh seorang wanita ini iaitu Norul Hayati yang ‘mengidam’kan sebuah frame dinding yang menjadi perhatian para peminat deko. Frame yang menjadi viral kerana seni rekanya yang

DIY Pokok Pisang Hiasan Guna Barang RM 2 Je

Permalink to DIY Pokok Pisang Hiasan Guna Barang RM 2 Je
Para surirumah tidak perlu lagi bersusah payah mengeluarkan belanja yang lebih untuk membeli pokok untuk diletakkan di dalam rumah kerana terdapat cara lain yang lebih mudah dan jimat. Dengan hanya menggunakan barangan daripada kedai RM 2, anda boleh DIY sendiri pokok hiasan menggunakan daun pokok pisang. Anda boleh melihat contoh cara-cara yang dilakukan oleh seorang

Hasil Deko 2 Buah Bilik Tidur Guna Bajet Yang Rendah Je

Permalink to Hasil Deko 2 Buah Bilik Tidur Guna Bajet Yang Rendah Je
Terdapat ramai di antara kita yang sangat gemar mendeko sehingga ada yang menjadikannya sebagai sebuah kerjaya ataupun hobi. Sekiranya kita mempunyai minat dan kesungguhan, kita tidak akan pernah berasa letih untuk mendeko setiap ruang yang ada mengikut kemampuan bajet. Walaupun hanya dengan bajet yang rendah, sesiapa pun boleh menghasilkan dekorasi yang sama cantiknya dengan bajet

Guna Cermin Kedai RM 2.10 Je Letak Kat Dinding Rumah

Permalink to Guna Cermin Kedai RM 2.10 Je Letak Kat Dinding Rumah
Satu lagi barang dari kedai RM 2.10 yang mempunyai kegunaan yang memberi impak pada ruang rumah. Ini telah dilakukan oleh seorang wanita yang menggunakan nama ‘Teena Azwa’ di Facebook. Hasil kunjungan ke kedai itu, dia mendapatkan 18 keping cermin bertujuan sebagai penambah seri dekorasi untuk rumahnya. Dia mengubahsuai cermin-cermin itu untuk dijadikan ala-ala ‘diamond mirror’

DIY Pokok Hiasan Hanya Guna Bajet RM 24 Je!

Permalink to DIY Pokok Hiasan Hanya Guna Bajet RM 24 Je!
Kehadiran tanaman pokok dan bunga-bungaan semestinya menjadi kegemaran para peminat deko. Boleh dikatakan tak lengkap sesuatu deko rumah tanpa ada kehijauan pokok-pokok sama ada yang hidup ataupun tiruan. Biasanya kalau beli pokok-pokok ini dari kedai atau melalui online, ia agak mahal sedikit. Oleh itu, untuk mereka yang nak berjimat, Fadilah Ariffin menerusi FB group ‘Kelab

DIY Cermin Ala-Ala Diamond Guna Bajet RM 300+ Sahaja

Permalink to DIY Cermin Ala-Ala Diamond Guna Bajet RM 300+ Sahaja
Penggunaan cermin terutamanya yang bersaiz besar berkesan dalam mewujudkan ilusi luas dalam ruang rumah. Selain cermin biasa, jenis cermin berlekuk seperti diamond akan menampakkan ruang dalaman yang mewah. Menurut Diyanah Salim, untuk cermin diamond ini, sekiranya dipesan dari luar atau kedai, harganya boleh mencecah sehingga RM 1.5K sebesar ini, kerana bentuk dan materialnya. Jika ada